top of page

Omáčka ze švestek - Merenda (Stráž, Tlumačov, Díly atd.)


Omáčka ze švestek recept
Omáčka ze švestek - Merenda

Láká svou barvou i vůní, a což teprve, když do ní ponoříte lžíci… rozplyne se vám na jazyku slast.

 

Ingredience


1/2 kg sušených švestek

2 lžíce cukru

trochu skořice a hřebíčku

asi 5 lžic mléka

1 lžička mouky

voda podle potřeby


 

Příprava


Omáčka se může vařit i ze syrových švestek. Pak se potřebuje méně vody než na rozvaření sušených. Při vaření se přidá cukr a koření. Když jsou švestky zcela rozvařené, přecedí se a omáčka se zahustí mlékem s moukou. Místo mléka můžeme použít smetanu. Kvásek necháme v hotové omáčce ještě chvíli povařit. Příloha: vdolek, lívance, bacán. Omáčka se vařila nejčastěji v době podzimního dobývání brambor. Vařila-li se ze sušených švestek, přecedila se až po jejich dokonalém rozvaření. Na Chodsku nahradil cedník kameninový hrnec s drobnými otvory, nazývaný zde hrachovec.


 

Příloha


Bez přílohy


 

Recepty Chodsko

Původní receptura


Chodské recepty

Snadné


Tradiční chodská jídla

Dobrou chuť!

3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page