top of page

Omáčka ze švestek - Merenda (Stráž, Tlumačov, Díly atd.)


Omáčka ze švestek recept
Omáčka ze švestek - Merenda

Láká svou barvou i vůní, a což teprve, když do ní ponoříte lžíci… rozplyne se vám na jazyku slast.

 

Ingredience


1/2 kg sušených švestek

2 lžíce cukru

trochu skořice a hřebíčku

asi 5 lžic mléka

1 lžička mouky

voda podle potřeby


 

Příprava


Omáčka se může vařit i ze syrových švestek. Pak se potřebuje méně vody než na rozvaření sušených. Při vaření se přidá cukr a koření. Když jsou švestky zcela rozvařené, přecedí se a omáčka se zahustí mlékem s moukou. Místo mléka můžeme použít smetanu. Kvásek necháme v hotové omáčce ještě chvíli povařit. Příloha: vdolek, lívance, bacán. Omáčka se vařila nejčastěji v době podzimního dobývání brambor. Vařila-li se ze sušených švestek, přecedila se až po jejich dokonalém rozvaření. Na Chodsku nahradil cedník kameninový hrnec s drobnými otvory, nazývaný zde hrachovec.


 

Příloha


Bez přílohy


 

Recepty Chodsko

Původní receptura


Chodské recepty

Snadné



Tradiční chodská jídla

Dobrou chuť!

11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page