Láká svou barvou i vůní, a což teprve, když do ní ponoříte lžíci… rozplyne se vám na jazyku slast.
Ingredience
1/2 kg sušených švestek
2 lžíce cukru
trochu skořice a hřebíčku
asi 5 lžic mléka
1 lžička mouky
voda podle potřeby
Příprava
Omáčka se může vařit i ze syrových švestek. Pak se potřebuje méně vody než na rozvaření sušených. Při vaření se přidá cukr a koření. Když jsou švestky zcela rozvařené, přecedí se a omáčka se zahustí mlékem s moukou. Místo mléka můžeme použít smetanu. Kvásek necháme v hotové omáčce ještě chvíli povařit. Příloha: vdolek, lívance, bacán. Omáčka se vařila nejčastěji v době podzimního dobývání brambor. Vařila-li se ze sušených švestek, přecedila se až po jejich dokonalém rozvaření. Na Chodsku nahradil cedník kameninový hrnec s drobnými otvory, nazývaný zde hrachovec.
Příloha
Bez přílohy
Původní receptura
Snadné
Dobrou chuť!
Comments